Kürtaj Çeşitleri (Tipleri) Nelerdir?
Kürtaj, gebeliğin güvenli bir şekilde sonlandırılması amacıyla gerçekleştirilen bir uygulamadır. Kürtaj uygulaması, hastanın taleplerine ve ihtiyaçlarına göre farklı yöntemler ile yapılabilmektedir. Yazımızın devamında kürtaj tiplerinden, bunlardan hangilerinin daha avantajlı olduğundan ve benzer önemli konulardan bahsedeceğiz.
İlaçlı Kürtaj Nedir?
İlaçlı kürtaj, gebeliğin ilk dönemlerinde gerçekleştirilen ve cerrahi işlemlere başvurulmadan gebeliğin sonlandırılmasını sağlayan bir uygulamadır. Medikal kürtaj ismiyle de bilinmektedir. İlaçlı kürtaj kapsamında verilen ilaçların ilk dozu doktor kontrolünde uygulanır. Eğer doktor uygun bulursa ikinci dozu hasta evde alabilir.
Kürtaj Hapı Nedir? Düşük Hapı Nedir?
Düşük hapı veya kürtaj yapı olarak bilinen ilaçlar, rahmin kasılmasına ve gebeliğin sonlanmasına neden olan ilaçlardır. Bu ilaçlar, istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte düşük haplarının (kürtaj haplarının) kullanımı ülkemizde yasal değildir.
Cerrahi Kürtaj Nedir ve Nasıl Yapılır?
Cerrahi kürtaj uygulamaları, rahim içerisinde yer alan ve gebeliğe ait olan dokuların alınması ve gebeliğin ağrısız bir şekilde sonlandırılması için yapılan uygulamalardır. Bu uygulamalar arasında en çok tercih edilenleri klasik kürtaj ve vakumlu kürtaj uygulamalarıdır.
- Klasik Kürtaj Nedir?
Klasik kürtaj, anestezi altında ve steril ameliyathane koşullarında yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında rahim içi, küret adı verilen özel bir alet kullanılarak kazınır. Rahim duvarlarının kazınması ile birlikte gebelik sonlandırılmış olur.
- Vakumlu Kürtaj Nedir?
Vakumlu kürtaj, klasik kürtaj uygulamasına kıyasla çok daha modern ve avantajlı bir kürtaj yöntemidir. Vakumlu kürtaj sırasında rahmin kazınmasına gerek kalmaz. Doktor, özel bir aspiratör cihazı ile rahim içerisine, ağrısız bir şekilde giriş yapar. Rahimde negatif basınç oluşturarak gebeliğe ait dokuları rahimden alır ve uygulamayı sonlandırır.
İstanbul Kürtaj Fiyatları
İstanbul kürtaj fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.