İstanbul Laparoskopi
Kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılan pek çok gelişmiş medikal ve cerrahi uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalar, yıllar geçtikçe daha da modernleşmiş ve çok daha başarılı olacakları şekilde gelişim göstermişlerdir. Mesela öncesinde rahim veya yumurtalık gibi organlardaki kitlelere müdahale edileceği zaman açık ameliyatlara başvurulmaktaydı. Açık ameliyatlar sırasında, ufacık bir kitleyi almak için hastanın karnına büyük ve derin kesiler atılmaktaydı.
Günümüzde ise bahsi geçen kitleler, kapalı ameliyat teknikleriyle, hasta için çok daha zahmetsiz bir biçimde alınabilmektedir. Üstelik bu ameliyatlar sırasında geniş kesilere ve belirgin izler bırakan dikiş uygulamalarına gerek kalmaz. Böylece ameliyat sonrasında hastalar daha hızlı iyileşirler, enfeksiyon gibi ikincil rahatsızlıklara yakalanma riskleri çok daha düşük olur. Bahsi geçen kapalı ameliyat uygulamaları, genel olarak laparoskopik ameliyatlar olarak isimlendirilirler. Yazımızın devamında ‘’Laparoskopi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’, ‘’Laparoskopi ameliyatının avantajları nelerdir?’’, ‘’Laparoskopi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Laparoskopi sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul laparoskopi ameliyatı hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Dr. Mustafa Behram gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Laparoskopi Nedir? Laparoskopi Ameliyatı Nedir?
Laparoskopi, laparoskop isimli özel bir cihaz yardımı ile gerçekleşen gelişmiş bir tıbbi uygulamadır. Bu uygulama hastalıkları teşhis etmek veya cerrahi yolla tedavi etmek amacıyla yapılabilmektedir. Laparoskopi işlemiyle yapılan ameliyatlara kapalı ameliyat denilmektedir. Bunun sebebi, klasik cerrahi işlemlerin aksine, ameliyat sırasında hastanın karın bölgesine derin ve uzun kesiler atılmamasıdır.
Laparoskopi Neden Yapılır?
Laparoskopi işlemi genel olarak iki farklı amaç doğrultusunda kullanılır. Bunlardan ilki rahim gibi organlarda yer alan kitleleri, rahatsızlıkları veya anormallikleri tespit etmektir. Diğeri ise teşhis edilen kadın hastalıklarının, gelişmiş bir cerrahi işlemle tedavi edilmesidir. Bu amaçlar eşliğinde laparoskopi, pek çok kadının hastalığının teşhis ve tedavi süreçlerinde kullanılmaktadır.
Laparoskopi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Laparoskopi işlemi şu gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir:
- Yumurtalık kisti.
- Rahim kanseri.
- Rahim ağzı kanseri.
- Yumurtalık kanseri.
- Kısırlık.
- Adet düzensizliği.
- Şiddetli ara kanamalar.
- Çikolata kisti veya endometriozis.
Bunlara ek olarak laparoskopi, fallop tüplerinin bağlanması ve istenmeyen gebeliklerin önlenmesi amacıyla da kullanılabilir. Kullanım alanı oldukça geniş olan bir uygulamadır.
Laparoskopinin Avantajları Nelerdir?
Laparoskopinin avantajları arasında şunlar yer alır:
- Kıyasla hızlı ve güvenilir bir operasyondur.
- Operasyon sırasında atılan kesiler oldukça minimaldir.
- Kesilerin küçük olması sebebiyle neredeyse hiç iz kalmaz ve iyileşme sürecinde enfeksiyon riski daha düşüktür.
- İyileşme süreci çok daha konforlu ve hızlıdır.
- Son derece modern bir uygulamadır.
Laparoskopi ameliyatının avantajları bu şekilde sıralanabilir.
Laparoskopik Ameliyat Ne Kadar Sürer?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi laparoskopi, birden fazla amaç doğrultusunda; pek çok hastalığın teşhis ve tedavisinde kullanılabilmektedir. Bu yüzden laparoskopi ameliyatının süresi hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Genel olarak operasyon 30 dakika ila 90 dakika kadar sürebilmektedir. Doktorunuz, yapılacak olan işlemin amacına ve kapsamına göre konu hakkında sizi bilgilendirecektir.
Laparoskopi Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Laparoskopi ameliyatları, gerek görüldüğü takdirde her yaştan hastaya yapılabilir. Ancak reşit olmayan hastalarda, ameliyat öncesinde ebeveynlerin veya yasal vasinin izni alınması gerekir. Bu tüm cerrahi uygulamalar için yasal olan bir gerekliliktir.
Laparoskopi Ameliyatı Ağrılı Mı?
Laparoskopi ameliyatı kesinlikle ağrılı değildir çünkü ameliyat öncesinde hastaya lokal veya genel anestezi uygulanmaktadır. Anestezi işlemleri sayesinde, dokularda yer alan sinir hücrelerinin; ağrıyı hissetme veya beyne iletme yetileri geçici olarak engellenir. Böylece hasta ameliyat sırasında ağrı hissi duymaz.
Laparoskopi Nasıl Yapılır? Laparoskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Laparoskopi daha önce de bahsettiğimiz gibi lokal veya genel anesteziyle yapılır. Ameliyatın detayları büyük oranda; ameliyatın hangi amaçla yapıldığına göre değişmektedir. Ancak genel hatları itibari ile işlemler şu şekildedir: Öncelikle hastanın göbek deliği civarına 1 santimetre boyutlarında bir kesi atılır. Bu kesiden vücut içerisine özel bir miktro kamera sokulur. Daha sonra ise kameradan gelen görüntüler sayesinde planlanan işlemler yapılır. İşlemlerin tamamlanması ile ameliyat da son bulmuş olur.
Laparoskopi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Laparoskopi ameliyatı sonrasında genelde hastanın, bir gece boyunca hastanede kalması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda 3-4 saatlik bir dinlenmenin ardından taburcu olmaları da mümkündür. Taburcu olan hastalar bir hafta kadar düzenli bir şekilde dinlenmelidirler. Özellikle de ilk birkaç gün gündelik işlerden bile uzak durmalı, duş almamalıdırlar. Daha sonra ise doktorun önerisiyle kademeli olarak gündelik yaşamlarına dönebilirler. Laparoskopi ameliyatları, açık ameliyatlara kıyasla çok daha verimli, hızlı ve sorunsuz bir iyileşme süreci vaat etmektedir. İyileşme gerçekleştikten sonra, hastanın karın bölgesindeki iz son derece küçüktür.
İstanbul Laparoskopi Fiyatları 2024
İstanbul laparoskopi fiyatları, uygulamanın amacına ve kapsamına göre kişiden kişiye değişebilir. İstanbul laparoskopi ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Dr. Mustafa Behram gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.