Menopoz Tedavisi İstanbul
Menopoz kadınlarda menstruasyon döngüsünün sonlanmasıdır. Adet döngüsünün başlamasıyla, ergenliğe girmek gibi menopoz da biyolojik bir süreci ifade eder. Kadınlarda menopoz döneminin başlamasıyla beraber hormonlarda değişim görülür. Bu değişime vücut, kişinin durumuna bağlı olarak farklı tepkiler verir.
Menopoz dönemi olası hastalıkların önlenmesi için bir uzmandan yardım almak büyük önem taşır. Bu yazının devamında ”Menopoz tedavisi nasıl yapılır?”, ”Hormon replasman tedavisi nasıl yapılır?”, ”Menopoz belirtileri nelerdir?” ve ”Menopoz tedavisi ne kadar?” gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. İstanbul menopoz tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Doç. Dr. Mustafa Behram ile iletişime geçebilirsiniz.
Menopoz Nedir?
Menopoz, adet kanamalarının tekrar etmemek üzere kesilmesidir. Adet döngüsünün sonlanması doğal bir süreç içerisinde veya cerrahi bir müdahale sonucu olabilir. Doğal süreçte adet dönemi 40’lı yaşlardan 50’li yaşlara kadar olan süreçte tamamlanır. Bu süreçte overlerde folikül miktarı azalır ve yumurtalıklar küçülmeye başlar. Buna bağlı olarak yumurtalıkların üreme yeteneği kaybolur ve adet kanaması kalıcı olarak kesilir.
Menopoz Dönemi Nasıl Sınıflandırılır?
Menopoz, oluşum biçimine ve dönemine göre sınıflandırılabilir.
Dönemine göre menopoz 3 bölüme ayrılır.
- Premenopoz: Overlerde foliküllerin azaldığı adet döngüsünün düzensizliği, menopoz belirtilerinin gözlemlendiği ilk zamanları ifade eder. Bu süreç birkaç ay veya yıl sürebilir.
- Menopoz: Adet döngüsü kalıcı bir şekilde kesilmeden önce görülen son kanamadır.
- Postmenopoz: Menstruasyon döngüsünün menopoza girildikten sonra 12 ay tekrar etmemesi durumudur. 6-8 yıl süren bu dönem yaşlılığa geçiş sürecine denk gelmektedir.
Oluşum şekline göre menopoz üç gruba ayrılır.
- Doğal Menopoz: Yumurtalıkların ilerleyen yaşlarda biyolojik sürecini tamamlayarak, üreme faaliyetini durdurmasıyla başlar.
- Erken Menopoz: Kadınlarda nedeni belirli olmaksızın 45 yaşından önce adet kanamasının sonlanmasıdır. Erken menopoz, kanser hastalıkları, tiroid hastalıkları, enfeksiyon, çevresel faktörler, obezite gibi nedenlerle başlayabilen belli bir nedeni olmayan menopozdur.
- Cerrahi Menopoz: Cerrahi menopoz, yumurtalıkların ameliyat ile alınması ve radyasyon tedavileri gibi operasyonlar sonucunda menstruasyon döngüsünün kalıcı olarak sonlanmasıdır.
Menopoza Girmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?
- Genetik Faktörler: Menopoz dönemi, biyolojik bir süreç olması nedeniyle kişinin genleri bu dönemin başlamasını etkilemektedir. Bu nedenle aynı ailede bulunan kadınların aynı yaşlarda menopoza girdikleri görülmektedir.
- Genital Faktörler: Menstruasyon döngüsünün düzeni, hormonal ilaç kullanımı (doğum kontrol), doğurganlık, ergenlik yaşı, menopoz döneminin başlangıcını etkiler.
- Psikolojik Faktörler: Kişinin maruz kaldığı travmalar, savaş, göç, doğal afet gibi durumların menopoza girme yaşını kısalttığı gözlemlenmiştir.
- Fiziki ve Çevresel Faktörler: Soğuk iklimde ve ağır yaşam şartlarındaki kadınlarda menopoz dönemi daha erken başlamaktadır.
- Sigara Tüketimi: Sigara içen kadınlarda menopoz yaşı diğer kadınlara oranla daha erkendir.
Menopoz Başlangıcında (Premenopozal dönem) Yaşanan Rahatsızlıklar Nelerdir?
Menopozun başlaması hormonların değişimiyle paralel bir dönem olduğu için vücutta değişikliklere ve bu değişime bağlı olarak rahatsızlıklara neden olur. Bu dönemde yaşanan rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir.
- Menstruasyon döngüsünde düzensizlikler
- Yumurta oluşumunda azalma
- Sıcak basmaları
- Şiddetli terleme
- Karamsar ruh hali
- Uyku düzensizliği
- Sinir ve gerginlik
- İştah açıklığı
- Odaklanma güçlüğü
- Yüzün kızarması
- Kalp atışının hızlanması
- Baş ağrısı ve dönmesi
- Özgüven düşüklüğü
- Sık unutkanlık
- Dikkat bozukluğu
- Sürekli yorgun hissetme
- Cinsel isteksizlik
Menopoz Nasıl Teşhis Edilir?
Adet döngüsünün düzensizliği ve ateş basmaları, premenopozun belirtileridir. Bu şikâyetleri olan kadınların zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerekir. Menopoz döneminde erken teşhis, menopoz sonrası oluşacak hastalıkların önlenmesi için önemlidir. Erken tanı, vücutta hormonal değişimlerin organlar üzerinde yarattığı tahribatı asgari düzeyde tutabilmek için olanak sağlar. Bu belirtilerin yanı sıra, doktorum gerekli görmesi halinde, FSH ve LH hormonlarının seviyelerini ölçmek için test yapılır. Hormon ölçme testleri adet kanamasının üçüncü günü alınan kan örneği ile yapılır. Eğer test sonucunda FSH ve LH hormonlarının arttığı gözlemlenirse menopoz tanısı konur. FSH hormonu düzeyi 25-40 ml arasında ise premenopoz (menopoz başlangıcı), 40 ml üzerinde ise menopoz tanısı konur. Menopoz döneminde yaşanan değişimlerini çoğu ilk bir yılda gerçekleştiği için premenopoz döneminde yapılan müdahaleler bozulmaları ve hastalıkları önleyebilmektedir.
Menopoz Sonrası Görülen Belirtiler Nelerdir?
Premenopoz dönemindeki belirtiler devam eder. Östrojen hormonunun azalmasına bağlı genital organlarda küçülme olur. Küçülmenin akabinde sık sık idrara çıkma, kabızlık, rahmin sarkması, idrar kaçırma, mesane kesesinde ve anüste sarkma görülebilir. Deri, saç kökleri ve ter bezlerinde bulunan östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak, kollajen azalması, saç dökülmesi, cilt kuruluğu ve esnekliğin azalması oluşabilir.
Ağız kuruluğu, kötü tat, diş eti hastalıkları, reflü, menopoz döneminde ortaya çıkabilir. Östrojen hormonunun azlığı, kalp hastalıklarına, kolestrol artışına, damar sertliğine ve yüksek tansiyona neden olabilir. Menopoz dönemi ile görülen en önemli rahatsızlıklardan biri de kemik mineral yoğunluğunun azalarak kemiklerin kaybedilmesidir. Metabolizmanın yavaşlamasıyla beraber kilo artışı da görülmektedir.
Menopoz Döneminde Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
- Kemiklerde mineral kaybını (osteoporoz) önlemek için her gün 1500 mg kalsiyum alınmalıdır.
- Sıcak basmalarını hafifletmek ve yorgunluğu gidermek için E vitamini alınmalıdır.
- D vitamini normal düzeyde olmalıdır.
- Tuz tüketimi asgariye indirilmelidir.
- Bu dönemde düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir.
Tüm bu beslenme düzeni ve egzersizlerin yanında doktorun gerekli görmesi halinde hormon replasman tedavisi uygulanabilir.
Hormon Replasman Tedavisi Nedir?
Hormon replasman tedavisi (HRT), vücutta azalan östrojen hormonunu dengelemek için yapılan östrojen takviyesidir. Bu tedavi menopoz döneminde olan kadınlara düzenli bir şekilde östrojen ve progesteron hormonu içeren ilaçlar verilmesiyle gerçekleştirilir. Hormon takviyesi ağızdan alınan ilaçlar, enjeksiyon yöntemi ve vajinal kremler şeklinde alınabilir. Tedavisi süren kişilerin düzenli olarak kemik ölçümü yaptırmaları, meme ve rahim muayeneleri olmaları gerekir. Premenopoz ve menopoz döneminde oluşan rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.
Hormon Replasman Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
- Rahim ve meme kanseri şüphesi olanlarda
- Karaciğer hastalarında
- Kanda pıhtılaşma sorunu olanlarda
Obezite, varis, hipertansiyon hastalarında ve aşırı sigara tüketenlerde hormon replasman tedavisi kullanılmamaktadır.
Menopoz Tedavisi İstanbul Fiyatları
İstanbul menopoz tedavisi fiyatları ve hormon replasmanı tedavisi fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Doç. Dr. Mustafa Behram ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.