Blog geri dön

Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kürtaj, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılan özel bir uygulamadır. Bu uygulama, en sık gerçekleştirilen jinekolojik işlemlerden biridir. Durum böyle olunca kürtaj yaptırmak isteyen pek çok birey uygulamanın detayları hakkında bilgi edinmek istemektedir. Yazımızın devamında kürtajla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt vereceğiz.

Kürtaj Kayıtlara Geçer Mi?

Kürtaj, tüm tıbbi tedaviler ve uygulamalar gibi kayıt altına alınır. Bu kayıt işleminin amacı hastanın ve uygulamayı gerçekleştiren uzmanların haklarını korumaktır. Hastaya sağlanan hiçbir hizmetin, tedavinin ve uygulamanın detayları üçüncül kişiler ile paylaşılmaz. Hastanın en yakın aile üyeleri dahi, hastanın onayı olmadan bu kayıtlara ulaşamaz.

Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır Mı?

Bir kişinin kürtaj yaptırmış olduğunu, iyileşme süreci tamamlandıktan sonra anlamak mümkün değildir. İyileşme sürecinde ise bir jinekoloji hekimi, detaylı bir muayenenin ardından hastanın kürtaj yaptırmış olduğunu anlayabilir. 

Kürtaj Kısırlık Yapar Mı?

Kürtaj kısırlığa neden olan bir uygulama değildir. Bununla birlikte eğer kürtaj, ‘’merdiven altı’’ olarak tabir edilen şartlarda, uzman doktor olmayan bir kişi tarafından yapılırsa rahim içerisinde parça kalabilir, rahim içi yapışıklık gibi sorunlar ortaya çıkabilir, ciddi enfeksiyonlar meydana gelebilir. Rahmin gördüğü ciddi zarar sonucu ise gebeliğin gelişme ihtimali zorlaşabilir veya kısırlık ortaya çıkabilir. Bu yüzden kürtaj için mutlaka ve yalnızca bir jinekoloji hekimi ile görüşülmelidir.

Kürtaj Tehlikeli Mi?

Kürtaj tehlikeli bir uygulama değildir ve her yıl, dünya genelinde on binlerce kadın kürtaj uygulamasına başvurmaktadır. Bununla birlikte kürtajın, yasal sınırlandırmalar dahilinde, ideal şartlarda ve alanında uzman bir doktor tarafından yapılması son derece önemlidir.

Kürtaj Yasak Mı?

Kürtaj ülkemizde yasaklı bir uygulama değildir. Yasal sınırlandırmalara uyulduğu takdirde reşit olan her birey kürtaj yaptırabilmektedir. 

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılır?

İsteğe bağlı kürtajlar yalnızca gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. 10. haftadan sonraki gebeliklerin isteğe bağlı olarak sonlandırılması yasal değildir, yalnızca riskli bir durum mevcutsa 10. haftadan büyük gebelikler kürtaj ile sonlandırılabilir.

Kürtaj Neden 10. Haftaya Kadar Yasal?

Kürtajın 10. haftaya kadar yasal olması tartışmalı bir konudur. Bazı uzmanlar 10. haftadan sonraki gebeliklerde kürtaj risklerinin artışa geçtiğini, yasal sınırlandırmanın nedeninin bu olduğunu iddia etmektedir. Bazı uzmanlar ise risklerin, 10. haftadan sonra kayda değer biçimde artmadığını, yasal sınırlandırmanın sosyokültürel ve dini temelleri olduğunu iddia etmektedir.

İstanbul Kürtaj Fiyatları 

İstanbul kürtaj fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Blog geri dön
Doktora Sorun!
Call Now Button